Lest: Krystallslottet

9 jan

Tittel: Krystallslottet

Originaltittel: The Glass Castle

Forfatter: Jeanette Walls

Oversetter: Nina Aspen

Pantagruel 2011

Antall sider: 303

Et familieportrett utenom det vanlige – en selvbiografisk roman. Walls skriver om sin oppvekst i hendene på eksentriske, nomadiske foreldre. Faren Rex er alkoholiker og moren, Rose Mary, er kunstner og lettere gal. Hun prioriterer maling og litteratur fremfor morskap: «Hvorfor bruke en ettermiddag med å tilberede et måltid som forsvinner i løpet av en time, når man på samme tid kan male et bilde som varer evig?» spør hun. Dermed er det duket for kattemat, melon og popkorn til middag. Rex er varm og kjærlig, men når han blir full blir han destruktiv, upålitelig og til tider voldelig. Walls beskriver i fascinerende detalj om hvordan det var å vokse opp i en familie som stadig er på flyttefot. Foreldrene er i stor grad motivert av innfall og paranoia, så barna; Jeanette, hennes bror og to søstre, er mye overlatt til seg selv. Gjennom fantastisk historiefortellende håndlag, blir vi kjent med uforglemmelige karakterer i en uvanlig bok, og Walls kjærlighet til foreldrene – tross deres selvopptatthet – lyser fra alle sidene i boken. En sann historie om fattigdom, galskap og kjærlighet.

I boken gir forfatteren Jeanette Walls oss et unikt innblikk i hennes oppvekst. En oppvekst som var sterkt preget av grov omsorgssvikt. Faren Rex er alkoholiker, moren Rose Mary er en kunstersjel som stort sett ikke bryr seg om andre enn seg selv. Jeanette og søsknene er stort sett overlatt til seg selv. De flytter rundt i USA og barna rekker aldri å slå seg ordentlig til ro på ett sted. Når Rex mister jobben eller havner i bråk blir de nødt til å dra videre.

Foreldrenes syn på oppdragelse er lettere forstyrret, et eksempel på dette er da Rex skal lære Jeanette å svømme, han kaster henne ut i vannet gang på gang helt til hun ikke har noe annet valg enn å svømme. Når Jeanette blir tenåring tar faren med seg datteren på bar slik at de sammen kan lure penger fra andre bargjester.

Boken er vond og god å lese på en gang. Vond fordi dette er en virkelighet jeg vet finnes der ute, men som jeg ikke helt vil tenke på. Det er utrolig vondt å vite at det faktisk finnes barn rundt om i verden som har det på den måten. God fordi det er så utrolig godt å lese om at barna velger å ta tak i sitt eget liv, de går ikke i foreldrenes fotspor, de tråkker sine egne stier og skaper sitt eget liv.

Dette er en bok om samhold, en bok om håp og ikke minst en bok som setter perspektiv på ting.

Denne boken var så heldig å bli med meg på sydentur i starten av Desember. Til tross for at jeg stort sett foretrekker å lese bøker jeg ikke trenger å tenke så mye underveis i når jeg ligger på en solseng så kan denne boken absolutt anbefales som sydenlitteratur. Boken var så gripende at jeg tror den ville ha vært vanskelig å legge fra seg – uansett hvor i verden man måtte befinne seg.

Stor tommel opp og mange gode anbefalinger fra meg!

Hva er vel bedre enn å starte dagen med en kopp kaffe og en god bok under palmene?

Reklamer

Én kommentar to “Lest: Krystallslottet”

  1. Groskro januar 12, 2012 kl. 8:28 pm #

    Hei, i dag fikk jeg boken!! Takk skal du ha, gleder meg til å lese den 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: