Leses nå: Kinamann

30 sep

 

Tittel: Kinamann

Forfatter: Brynjulf Jung Tjønn

Cappellen Damm 2011

Antall sider: 271

«Det finnes to svart-hvitt-bilder av meg fra barnehjemmet. På det ene sitter jeg på en trehjulsykkel. Jeg stirrer rett inn i kamera. Munnvikene går nedover på hver side. Det er vanskelig å fastslå hvor gammel jeg er, men jeg er nok rundt to år. På sykkelen er det festet en lapp med nummerrekken K82-4248 Det er det samme nummeret som står oppført i rapportene mine. Det andre fotografiet er et portrettbilde. Jeg ser litt yngre ut. Håret er kortere, men øynene er like triste. På underleppen er det noen mørke prikker som kan minne om munnsår. I bakgrunnen skriker et bølgete tapetmønster. En lapp er festet til genseren min, med de samme tallene: K82-4248. Jeg synes det ser ut som et fangebilde.»

I 1983 blir snart tre år gamle Jung Suh-soo adoptert fra Sør-Korea til Norge. I den lille bygda Feios i Sogn og Fjordane får han navnet Gjermund Brekke. Han vokser opp som enebarn og odelsgutt i idyllisk vestlandsnatur, men kjenner seg fremmed hjemme på gården. 29 år gammel har han etablert seg i Oslo med kone og barn. Likevel plages han av sin adoptivbakgrunn. Kinamann handler om å være adoptert, om sauer og gårdsdrift, om en gigantisk far, om den vakre norske naturen, om å våkne midt på natten og føle seg feilplassert, om Seoul, og om en voksende lengsel etter å bli kjent med sitt opphav.

En dag i August fulgte jeg Cappellen Damm sin pressekonferanse hvor de presenterte høstens nye bøker. Pressekonferansen fulgte jeg via nettet, noe som var en veldig bra løsning! I løpet av pressekonferansen leste forfatteren Brynjulf Jung Tjønn et utdrag fra boken sin, Kinamann og det første jeg tenkte var at dette er en bok jeg bare må lese. Som sagt så gjort.

Historien skal så vidt jeg har skjønt ligge ganske nært opp til Brynjulf Jung Tjønn sitt eget liv, han er selv adoptert og har selv vokst opp i bygda Feios i Sogn og Fjordane. Jeg kan ikke si noe annet enn at handlingene interresserer meg og teksten på baksiden av boken tiltaler meg. Jeg har så vidt begynt å lese boken og jeg synes fortsatt jeg hører forfatteren sin stemme når jeg leser, den driver meg fremover og får meg til å ville lese mer og mer. Jeg har på følesen at dette er en bok jeg kan komme til å like veldig godt!

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: