Lest: Svart Mamba

28 sep

Tittel: Svart Mamba

Originaltittel: Black Mamba Boy

Forfatter: Nadifa Mohamed

Oversetter: John Erik Frydenlund

Vigmostad & Bjørke 2010

Den tiårige gategutten Jama har mistet sin mor. Faren, som han aldri har sett, er på et ukjent sted langt, langt unna. Det er Øst-Afrika. Året er 1935, og i Europa er forberedelsene til krig i gang. Det er da Jama bestemmer seg for å finne faren. Han legger ut på en lang reise. Alene og med aldeles for lite reisepenger. Reisen fører Jama langs Afrikas kyst til Egypt og videre nordover. Han reiser med kamel, lastebil og tog. Lange strekninger går han til fots. På sin reise blir Jama vitne til både stor menneskelighet og rå brutalitet. Han opplever den nådeløse krigsmaskinen. Men han gir aldri opp selv om faren synes å være flere dagers reise foran ham. Hele tiden.

I denne boken forteller forfatteren Nadifa Mohamed historien til sin far. Vi blir tatt med til Øst-Afrika i 1935 hvor vi møter gategutten Jama. Når Jama er et par år gammel dør lillesøsteren som baby og faren forsvinner ut av livet til Jama og moren, når moren noen år senere dør av sykdom bestemmer Jama seg for å finne faren sin og legger ut på en vandring for å finne han.

På reisen opplever Jama medmenneskelighet, gjestfrihet, sorg og ting som ikke er så veldig hyggelig. Boken er sterk å lese og den skildrer en hverdag jeg aldri noensinne kunne forestille meg at et barn kan ha. Jama vekker føleleser i meg, morsfølese , omsorg,  glede, sorg og til tider fortvilese. Dette var en god bok å lese, en bok jeg følte lærte meg noe.

Det kunne til tider være litt tørt å lese boken, kanskje litt for mange klisjeer enkelte steder, men alikevel vil jeg aldri være foruten å ha lest den, for historien er så utrolig sterk. Dette er en bok som bør leses av mange!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: