Lest: Humlefangeren

13 aug

 

Tittel: Humlefangeren

Forfatter: Janne S. Drangsholt

Tiden Norsk Forlag 2011

Antall sider: 273

Norske Rakel ankommer Tokyo. Hun kjenner ingen, og forstår lite. Så mottar hun et mystisk brev med noen uforståelige skrifttegn. Ikke lenge etter møter hun filmstudenten Saeki, som hun flytter inn hos, men uten å komme ordentlig inn på ham. Og det er mer enn språk og kultur som skaper avstanden mellom dem. Gradvis skjønner Rakel at Saeki har en kobling til giftgassangrepet på Tokyos undergrunnsbane. Dratt mellom fascinasjon og frykt må Rakel ta et valg.

Humlefangeren er en roman om terror, om det uforståelige, om det magiske, om kjærlighet. Og om å finne seg selv i det fremmede. (Fra Tiden Norsk Forlag)

Jeg har alltid vært glad i romaner hvor handlingen er lagt til andre land, spesielt når hovedpersonen i boken er norsk. Det å lese om hvordan en nordmann oppfatter andre kulturer får meg nesten til å føle at jeg er der selv.

I boken møter vi norske Rakel, etter anbefaling fra læreren Ai reiser hun til Tokyo for å studere. Hun reiser fra Norge, angst og et destruktivt forhold med eksen Henrik. I Japan blir hun tvunget til å bli kjent med seg selv, trosse angsten og komme ut av skallet sitt. Hun møter etterhvert Saeki som hun faller for og flytter inn hos. Han er vanskelig å komme inn på og vi skjønner etterhvert at han sliter med ettervirkningene etter giftgassangrepet på Tokyos undergrunnsbane.

Jeg må ærlig innrømme at Saekis beskrivelse av sine opplevelser under giftgassangrepet i Tokyo var vanskelig å lese. Hadde jeg lest boken før 22 Juli ville jeg trolig ikke hatt like store problemer, tidligere har terror for meg vært noe som skjer nettopp i andre land og langt unna Norge. Historien ble til tross for at handlingen foregår i en annen verdensdel så nær. For meg har den nok fått en mye større betydning enn det den ville hatt før 22 Juli.

Hovedpersonen er naiv. Til tross for angsten stoler hun overraskende lett på andre mennesker, det er nesten så jeg blir litt irritert på henne noen ganger. Hun tror stort sett det beste om alle hun møter, hun kunne nok med fordel vært litt mer skeptisk noen ganger.

Jeg likte historien veldig godt, dette var absolutt en god debut av forfatteren Janne S. Drangsholt. Bokbloggen Knirk skriver at forfatteren trolig kjenner Japan godt, og den påstanden støtter jeg. Hun beskriver omgivelsene på en levende og troverdig måte.

Dette er en bok som beskriver menneskelige relasjoner, hvordan det man tror er tilfeldigheter fletter menneskesjebner sammen og ikke minst de psykiske ettervirkningene av et terrorangrep.

Har du lest boken? Hva synes du?

Andre anmeldelser av boken:

Knirk

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: