Lest: Ta vare på Mamma

7 aug

Tittel: Ta vare på Mamma

Originaltittel: Eomareul butkahae

Forfatter: Shin Kyung-Sook

Oversetter: Jarne Byhre

Forlaget Press 2011

Antall sider: 239

Mamma hadde alltid vært der. Men nå er hun borte. Det tok bare et øyeblikk, på t-banen i Seoul, dørene gikk igjen, pappa snudde seg rundt, og plutselig var hun ikke der lenger. Hva har skjedd? Hvor er mamma? Og hvem var hun egentlig? Mens de krangler om hvordan de skal lete etter henne, må familien tenke gjennom livet med moren på nytt. I historiene deres tar et nytt bilde form, av en kvinne alle trodde de kjente.

Ta vare på mamma er en roman om sårene og drømmene som skjuler seg i hjertet av en familie. Med over 1,5 millioner solgte eksemplarer på to år er boka den mestselgende koreanske romanen noensinne. Romanen ble også forfatterens store internasjonale gjennombrudd, og rettighetene til boken er så langt solgt til 23 land.

Ta vare på mamma er et unikt portrett av den koreanske kulturen, og en utforskning av universelle temaer: Hva vil det si å være mor? Hvilke bånd binder oss sammen som familie? Og hvordan blir vi usynlige for dem som står oss aller nærmest?  (Fra Forlaget Press)

Dette er den første boken jeg leser av en koreansk forfatter. Den gir et unikt innblikk i hverdagslivet i Sør-Korea, hvordan familierelasjonene fungerer der og hva menneskene tenker. Men selv om handlingen foregår i Sør-Korea er budskapet i boken noe alle bør ta til seg uansett hvilken verdensdel man bor i.

Et eldre ektepar reiser fra landsbygda til Seoul for å besøke barna sine som alle har flyttet til Seoul. Faren går inn på T-banen og moren faller av lasset og kommer seg ikke inn på samme T-bane. Deretter er hun sporløst forsvunnet. I boken får vi høre historien til familiemedlemmene og deres refleksjoner rundt morens forsvinning. Det er først når moren forsvinner at de tenker over sitt eget forhold til henne. Hvem var hun egentlig? Her kommer det frem et bilde av en mor og en kone som vier hele livet sitt til familien sin. Hun gjør alt hun kan for at barna skal ha det bra og hun gjør alt hun kan for å føye ektemannen, til tross for hans utakknemmelighet. Hun har kun satt ned foten en gang, det var når han kom hjem med en ny og yngre dame og ville at hun skulle bo sammen med dem.

Boken er delt inn i fire kapitler. I de to første hører vi to av barna sin historie og sine tanker, i det tredje er det ektemannen vi følger og i det siste er det moren selv som snakker. Fortellerstemmen er noe forvirrende i boken, jeg klarer ikke helt å se hvem det er som er fortelleren. De tre første kapitlene fortelles i andreperson, mens i det siste kapitelet er det moren selv som forteller. Er det moren som også er fortellerstemmen i de tre første kapitlene?

Til tross for forvirringen rundt fortellerstilen så er dette absolutt en bok jeg anbefaler alle å lese. Boken er en best-selger i Sør Korea og det er absolutt ikke uten grunn! Det er en bok som får deg til å tenke på din egen mamma og lure på om du selv er en av de som tar foreldrene dine for gitt. Budskapet her er helt klart å ta mer vare på familien din og de du er glad i. Vis at du er glad i dem og takk for all kjærlighet du får tilbake. Ingen har evig liv og det er viktig å ta vare på hverandre mens vi enda kan.

Om forfatteren: Shin Kyung-Sook er født i 1963. Hun er en av de mest kjente forfatterene i Sør-Korea og har skrevet både essay, noveller og romaner før hun skrev «Ta vare på Mamma». Hun er bosatt i Seoul og i New York . Boken «Ta vare på Mamma» kom ut i Sør-Korea i 2008 og har siden det solgt over 1.5 millioner eksemplarer i hjemlandet, og er nå solgt til over 23 land.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: