Lest: [geim]

29 jul

Tittel:Geim

Forfatter: Anders de la Motte

Oversetter: Inge Ulrik Gundersen

Bokforlaget 2011

Antall sider: 372

Småkriminelle Henrik “HP” Pettersen finner en dag en smarttelefon på T-banen. På displayet dukker det opp et enkelt spørsmål: Vil du spille et spill? Merkelig nok vet telefonen det meste om livet hans. HP blir etter hvert dratt med i et virkelighetsspill hvor han får utfordringer som blir mer og mer risikofylte. Til slutt gjør han hva som helst for å kunne fortsette spillet. Rebecca er livvakt, har stålkontroll på livet og karrieren. Den siste tiden er det noe som ødelegger den perfekte fasaden. Hun mottar anonyme brev og stadig ringer noen hennes telefonsvarer. Er det noen som leker med henne? Spiller et spill? Spillet får HPs og Rebeccas liv til å nærme seg hverandre og spenningen stiger ytterligere

Når jeg leser krim så liker jeg at boken er skrevet av en nordisk forfatter, jeg liker å kunne kjenne meg igjen i omgivelsene som blir beskrevet i boken. Derfor ble jeg veldig glad når jeg fikk denne boken tilsendt fra Bokforlaget og så at forfatteren var svensk, og handlingen foregikk i Stockholm. Jeg var på by-ferie i Stockholm i Mai, derfor føltes det ekstra nært og jeg kjente igjen mange av stedene Anders de la Motte beskrev i boken. På St.Eriksplan som han har skrevet om flere ganger ligger det blandt annet en helt fantastisk Tapasrestaurant.

I boken møter vi hovedpersonene HP og hans søster Rebecca, de er oppvokst i et hjem som trolig ville fått barnevernet her hjemme i Norge til å steile. Begge foreldrene er nå døde, det er også Rebecca sin eks-samboer som døde under spesielle omstendigheter. HP er blitt småkriminell; han har ingen fast jobb, betaler aldri billett på T-banen, røyker hasj og tøyer generelt loven i sin retning. Rebecca er blitt livvakt. De to har ikke hatt mye kontakt de siste årene, bortsett fra når Rebecca hjelper han ut av økonomiske kriser.

På vei til en vikarjobb finner HP en telefon. På skjermen dukker spørsmålet «Vil du spille et spill?» opp. HP svarer nei opp til flere ganger og spørsmålet fortsetter å dukke opp. Til slutt tar nysgjerrigheten over og han svarer ja. Han blir deretter dratt inn i et spill som gir han både adneralin kick og den annerkjennelsen han alltid har savnet. Første oppdrag starter med å rappe en paraply fra en av de andre passasjerene på T-banen. Etterhvert øker oppdragene i vanskelighetsgrad. Spenningen øker ytterligere når HP blir kastet ut av spillet etter å ha brutt en av de viktigste reglene; nemlig å ikke snakke med andre om spillet.

I boken følger vi både HP og Rebecca sitt liv, og historiene flettes sammen. Har spillet HP blir kastet inn i noe med Rebecca sin eks-samboer sin død? Er spillet en måte å hevne eks-samboeren sin død på? Er spillet en del av en større konspirasjon?

Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg syntes boken var veldig spennende. Jeg leste og leste og klarte nesten ikke å legge den fra meg. Jeg har lagt merke til at en del andre bloggere ikke er helt fornøyd med språket i boken, at det blir litt for rått. Jeg er ikke enig der. Språket forandrer seg ettersom hvilken person vi følger. Når vi følger Rebecca er språket pent og pyntelig, mens når vi følger HP er språket en god del råere, noe som er med på å skape et bilde av HP som en småkriminell slabbedask.

Det som skuffet meg litt ved boken var slutten, den sluttet i mine øyne alt for brått og på en veldig forvirrende måte. Jeg sitter igjen med mange spørsmål jeg gjerne skulle ha svar på. Dette er første bok i en triologi, så da håper jeg at det dukker opp flere svar i neste bok.

Alt i alt er konklusjonen min at boken er veldig bra og veldig spennende. Den holder oppmerksomheten og spenningsnivået mitt oppe hele veien, men slutten var veldig skuffende.

Jeg har også latt mannen min lese boken, og han er stort sett av samme oppfatning som meg. Bra bok, men forvirrende slutt.

Har du lest [geim]?  Hva er din mening om boken?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: