Lest: Barnepiken

4 jul

 

Tittel: Barnepiken

Originaltittel: The Help

Forfatter: Kathryn Stockett

Oversetter Monica Carlsen

Cappellen Damm 2010

Antall sider 496

Barnepiken beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og dere hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i sin felles utfordring av grenser. 22-årige gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge hennes mor har ett viktig oppdrag; å finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer. Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere og bestemmer seg for å skrive ned historiene deres. Hennes to allierte er Aibileen, hushjelp og barnepike hos Skeeters venninne, og Aibileens venninne, Minny. Det er et risikofylt prosjekt for alle parter, fordi det utfordrer grensene som definerer tilværelsen deres. Barnepiken er en tidløs og universell historie som får deg til riste på hodet i vantro, men også le høyt. Romanen er rørende, trist, morsom og lærerik – en bok som både varmer og skjærer deg i hjertet på en gang.

Det er et par måneder siden jeg leste Barnepiken. Jeg var på vei hjem fra jobb og var en liten tur innom Ark før jeg satt meg på toget hjem. Der stod boken å lyste i mot meg og jeg trengte ikke bruke mer enn 1 minutt før jeg fant ut at denne boken er noe for meg. Jeg tror det er den første og eneste gangen jeg har brukt under 2 minutter tilsammen i en bokbutikk. Jeg begynte å lese boken allerede på toget hjem og det var nesten så jeg ikke kom meg av toget i tide. Jeg var oppslukt.

Det er så utrolig deilig når man finner en bok man blir så oppslukt av! Hver eneste side av boken var like oppsluktende.

Når man leser om sørstatene og forholdet mellom sorte hushjelper og hvite fruer på starten av 60 tallet er det som å lese om en helt annen verden og det er helt utrolig at det bare er 50 år siden det var slike tilstander.  Jeg kjenner jeg blir både sint og lei meg når jeg leser at hushjelpene etterhvert blir forvist til egene toaletter enten i garasjen eller utenfor huset fordi Miss Hilly, «lederen blandt de hvite fruer», bestemmer seg for at de svarte er skitne og sprer sykdommer.

Vennskapet mellom Skeeter og Aibileen beskrives på en herlig måte. Her blir USA sin vanskelige vei mot integrering beskrevet på en hjerteskærende måte, alikevel klarer forfatteren å bruke en humoristisk tone. De sorte hushjelpene blir som mødre for barna i familiene de jobber hos, mødrene er mest opptatt av å arrangere veldedighetsball eller gå i foreningsmøter hverken barna eller hushjelpene skal sees eller høres. Når barna henvender seg til hushjelpen som om hun var moren blir de hvite fruene sjalu.

Boken er absolutt en bok jeg vil anbefale alle å lese.  Boken er en internasjonal suksess, bare i USA har den solgt over 2 millioner eksemplarer og her hjemme i Norge selger den også bra. Noe jeg overhodet ikke har problemer med å skjønne.

Den først gangen noen fortalte meg rett opp i ansiktet at jeg var stygg, var jeg tretten år gammel. Det var en rik venn av broren min, Carlton, som var på besøk for å skyte på blink i åkeren. «Hva tuter du for, jente?» spurte Constantine da jeg kom inn på kjøkkenet. Med tårene strømmende nedover kinnene fortalte jeg hva gutten hadde kalt meg. «Og så? Er du det?» Jeg blunket og sluttet å gråte. «Er jeg hva?» «Nå skal du høre her, Eugenia» for Constantine var den eneste som innimellom fulgte mors regel. «Styggheten kommer innenfra. Å være stygg er å være et ondskapsfullt menneske som sårer andre. Er du et sånt menneske?» «Jeg vet ikke, jeg tror ikke det,» hulket jeg.

Boken er nå filmatisert og filmen har premiere i USA 12 August. Jeg gleder meg til filmen er å se på kino her hjemme i Norge.

Barnepiken er Kathryn Stockett sin debutroman. Hun er født og oppvokst i Jackson, Missisipi der handlingen i boken foregår. Foreløpig ser det ut som om det kun er denne boken hun har skrevet, jeg håper hun kommer med flere bøker etterhvert, jeg skal definitivt følge med!

Har du lest Barnepiken?

Reklamer

Én kommentar to “Lest: Barnepiken”

  1. May Brit juli 11, 2011 kl. 9:24 pm #

    En helt fantastisk bra bok! Mer spennende enn en krimbok:D Greide ikke å legge den fra meg. Husker jeg bet negler i spenning, var livredd for at noen skulle oppdage dem mens de fortalte sine historier.
    Gleder meg til å se filmen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: