Lest: Brente Skygger

29 jun

 

Tittel: Brente Skygger

Originaltittel: Burnt Shadows

Forfatter: Kamila Shamsie

Oversetter: Linn Øverås

Gyldendal 2010

Antall  sider 391

Tidligere i uken skrev jeg at jeg var godt i gang med boken Brente Skygger av Kamila Shamsie. Boken er nå ferdiglest og jeg sitter igjen med følesen av at jeg mangler en liten bit av historien. Boken fenger meg fra første side. Jeg blir dratt inn i livet til den unge kvinnen Hiroko Tanaka. Hun forelsker seg i en tysker, de forlover seg og så faller atombomben over Nagasaki. Forloveden blir drept, Hiroko overlever men ikke uten dype arr, både fysiske og psykiske. Veien fører Hiroko videre til Delhi i India hvor hennes forlovedes søster bor med sin engelske mann. Her møter hun inderen Sajjad som blir hennes ektemann. Sammen flytter de til det nye landet Pakistan og får sønnen Razza Konrad.  Historien spinner seg videre inn i Afghanistan og ender rett etter angrepene 11 September. Boken binder sammen mennesker, slekter, verdensdeler og ikke minst verdenshistorien. Det er en sterk bok om sterke personligheter og jeg slukte den fra start til slutt. Men desverre synes jeg slutten kom litt for brått på, jeg kunne mer enn gjerne sett at forfatteren fortsatte historien litt til, jeg vil gjerne vite hva som skjer videre!

Boken er full av kloke ord og betrakninger om mye. Her er mitt favorittsitat fra boken:

«Krig er som en sykdom. Før du får den, vet du ikke hva det er. Men nei. Det er en dårlig parallell. Med sykdom tror de fleste i hvert fall at det en dag vil kunne ramme dem. Man har litt vondt her, en kul der, en forkjølelse som ikke gir seg. Du begynner å tro at det kanskje er noe alvorlig. Men krig – land som ditt er alltid innblandet i en eller annen krig, men aldri på egen jord. Sykdommen rammer alltid et annet sted. Det er derfor dere er med i flere kriger enn alle andre; fordi dere skjønner dere mindre på hva krig er. Dere trenger å forstå det bedre. «

Jeg anbefaler denne boken til alle som vil lese en litt annerledes historie, som vil lære litt mer om hvordan blandt annet krigen i Afghanistan oppleves fra innsiden og hvordan små valg kan endre din egen historie. Boken går uten tvil inn i min favoritt liste.

Har du lest boken? Hva synes du?

Reklamer

3 kommentar to “Lest: Brente Skygger”

 1. siljeblomst juni 29, 2011 kl. 10:19 pm #

  Fin anmeldelse, nå ble jeg nysgjerrig på denne boka også (ønskelista mi blir bare lengre og lengre,,,) Og så vil jeg bare si at du har en fin blogg 🙂

 2. Beate juni 30, 2011 kl. 7:46 am #

  Jeg kjøpte denne boka for noen uker siden, og har planer om å lese den i sommer. Det høres ut som en historie ikke helt ulik Drageløperen av Khaled Hosseini, og den tok meg med storm!

 3. leserommet juni 30, 2011 kl. 2:34 pm #

  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding siljeblomst! Jeg anbefaler deg absolutt å lese denne boken.

  Ja historien er ikke helt ulik Drageløperen (en av mine favorittbøker!) og liker du Drageløperen så kommer du også til å fanges av denne boken! Er spent på å høre hva du mener om boken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: